kender a kozmetikában

A lombjából desztillációval kozmetikai iparban felhasználható illóolajat vonnak ki. Előnyös zsírsavösszetétele miatt belsőleg és külsőleg használva is igen értékes :

58%  többszörösen telítetlen zsírsav, 12% egyszeresen telítetlen zsírsav és gamma-linolénsav, ami az egészséges táplálkozás miatt jelentős. Az összes esszenciális zsírsav megtalálható benne, különösen magas a Ω3 és Ω6 tartalma.

A bőrápolásban a kendermagolajat száraz, érzékeny bőrre, napfény okozta ártalmakra javasolt. Simává, bársonyossá teszi a bőrt, megőrizve a nedvességtartalmát.

Napvédő hatása is jelentős.

Tápláló hajsamponok, balzsamok, szérumok összetevője is lehet.

Neurodermatitisz, ekcéma, pikkelysömör esetén csak egyszerűen a bőrre kenve is hatásos, de sheavajjal habos testápoló krémet is keverhetünk belőle.