Kendermag receptek

Kendermag Receptek:

Glutén- és tojásmentes chiamagos kréker

forrás: Nihonka receptje/Nosalty

hozzávalók / 4 adag:

  • 4 ek chiamag
  • 1.2 dl víz
  • 4 ek kendermag
  • 0.5 bögre mandulaliszt (a bögre 2,5 dl)
  • 1 késhegynyi só
  • 2 ek olívaolaj

elkészítés:

  • A chia magot a vízzel összekeverjük, majd kb. 1 órát hagyjuk, hogy megdagadjon és puding állagú legyen.
  • Ha letelt az idő, egy tálba rakjuk a többi hozzávalót, majd a vizet már magába szívó chia mag pudingot. Jól összekeverjük, míg tészta állagú nem lesz, ha összeállt, egy kicsit gömbölyűre formáljuk.
  • Előkészítünk 2 db sütőpapírt, olyan nagyságút, mint a tepsink. Az egyikre rátesszük a tésztát, majd a tésztára a másik darab sütőpapírt, és ez alatt nyújtjuk ki jó vékonyra.
  • A felső sütőpapírt levesszük, pizzavágóval vagy késsel szeleteket vágunk a tésztába, majd óvatosan a tepsire helyezzük a papírral együtt.
  • 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt ropogósra sütjük. Kihűlés után a bevágott részeknél fogva megtördeljük, tálcára halmozzuk, és már kész is!

 

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés

Mustáros krumpli

forrás: Harmathy Ildikó receptje/Nosalty

hozzávalók / 4 adag:

  • 6 db burgonya (nagyobb)
  • 6 ek mustár
  • 6 ek napraforgó olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 2 dkg dió (6 fél db)
  • 2 ek kendermag
  • 2 ek kendermag

elkészítés:

  • A krumplikat héjukban megfőzzük, majd kihűtjük.
  • A fokhagymát össszetörjük, a mustárhoz adjuk, az olajjal, sóval és borssal jól összekeverjük.
  • A kihűlt krumplikat meghámozzuk, lapjában kettévágjuk, a félkrumplik alját síkra igazítjuk. A vágott felületet – amelyre majd a mustáros keverék kerül – kés hegyével berácsozzuk (kis árkokat húzunk rács formában, irányonként 2-3-at, hogy a mustáros keverék intenzívebben érintkezzen a krumplival).
  • A mustáros keverék egyik felével bekenjük vastagon a krumplik felét (6 darab fél krumplit), olajozott tepsibe fektetjük, egy-egy féldiót teszünk a közepére.
  • A mustáros keverék második feléhez hozzákeverjük a kendermagot és a krumplik másik felét (6 darab fél krumplit ) ezzel kenjük meg, és ezeket is a tepsibe helyezzük.
  • Forró sütőben pirosra sütjük.
  • Tálaláskor a tepsiben maradt olajat a krumplikra öntjük.

 

Vegán házi joghurt

forrás: Dacota receptje/Nosalty

A desszert bármilyen gyümölccsel elkészíthető.

hozzávalók / 2 adag:

  • 1 közepes db avokádó
  • 1.75 dl kókusztej
  • 50 g málna
  • 2 db datolya (medjool)
  • 2 ek kendermag

elkészítés:

  • A kendermag kivételével az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, és összedolgozzuk.
  • Ha túl sűrűnek ítélnénk, tehetünk bele még egy-két kanál kókusztejet.
  • Poharakba tesszük, és a kendermaggal megszórva tálaljuk.

Mogyorós fagyi tejmentesen

forrás: RAW receptje/Nosalty

hozzávalók / 4 adag:

  • 2 nagy marék mogyoró
  • 1 dl hántolt kendermag vagy
  • 2 dl mandula vagy dió
  • 2 dl víz
  • 3 ek barna cukor vagy édesítőszer ízlésünk szerint
  • 1 ek méz
  • 1 db vanília kikapart belseje vagy
  • 1 kk vanília aroma vagy 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 dl kókuszolaj

elkészítés:

  • Magos tejet készítünk a hántolt kendermagból és a 2 dl vízből. Ha nincs, akkor használhatunk mandulát vagy diót.
  • Ha a hántolt kendermagot használjuk, akkor csak jól össze kell turmixolni a vízzel. Ha mandulát vagy diót használunk, akkor érdemes leszűrni.
  • A turmixgépe tesszük a barna cukort, vaníliát, mézet és a mogyorót, és jól összedolgozzuk a növényi tejjel. Ne tegyünk hozzá több vizet, inkább lassan adagoljuk a kókuszolajat hozzá. Figyeljünk, nehogy az olaj kicsapódjon.
  • Ekkor hozzáadjuk a kókuszolajat, és még egy percig magas fokozaton turmixoljuk. Mielőtt kiöntjük egy fagyasztótálba, kóstoljuk meg, és ízlés szerint még édesíthetjük.
  • Lefagyasztjuk.
  • 5 perccel tálalás előtt vegyük ki a fagyasztóból, így könnyebb gombócokat formálni.
  • Lehet mézet, mogyoródarabkákat vagy más egyebet a tetejére szórni.