kender a gyógyászatban

A növény több mint 60 kannabinoid anyagot tartalmaz, füvészkönyvekben gyakran említették, mint „minden bajra enyhülést adó gyógyírt”. Az USA (és más országok) gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni kenderkivonatot mint idegnyugtató szert. Mostanában is zajlik a vita a növény gyógyászati célú alkalmazása körül; a cannabis az orvosi kutatások eredményei alapján alkalmasnak tűnnek, de ez még nem minden esetben bizonyított. Ezen kutatásom előreláthatóan még évekig fognak tartani.

Például:

 • a sclerosis multiplexes betegek fájdalmas izommerevségének, az izomgörcsök, valamint a görcsök és a merevség okozta fájdalmak enyhítésére a kísérletben résztvevők 40%-a esetében, továbbá alkalmas
 • a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő hányinger, hányás, és étvágytalanság kezelésére, megelőzésére, a kemoterápiás kezelés okozta rosszullét, rossz közérzet csökkentésére, illetve
 • hatóanyagai hatékonyan csökkentik a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomást, valamint a kannabinoid szemidegvédő hatása is figyelemre méltó, ami glaukómás betegek esetében a vakság megelőzésének szempontjából lényeges.

A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelők egyre nagyobb sikerrel járnak a nyugati világban is lásd: USA, Kanada, Portugália, Csehország stb… Reméljük az ENSZ is követi a WHO által javasolt megítélési besorolását a cannabisról.

kender hatóanyagainak összetevőjének táblázata

Kutatások és jelenleg is zajló kutatások:

 

 • Idegrendszer :
  A kannabinoidokról kimutatták, hogy csökkentik a fájdalom intenzitását, beleértve a a gyulladásos, neuropátiás és rákos fájdalmat. Csökkentik a görcsösséget és az izomgörcshöz kapcsolódó fájdalmat. Sok beteg arról számolt be, hogy a kannabisz megváltoztatja a fájdalom természetét, elviselhetőbbé és kevésbé zavaróvá teszi. Bizonyos helyzetekben növelhetik az akut fájdalom intenzitásását. Neuroprotektív hatással bírnak, megvédik az idegeket az olyan akut sérülésektől, mint a feji trauma az agyvérzés, és olyan betegségektől, melyek krónikus sérülést okoznak, mint például az Alzheimer-kór. Antikonvulzív (epilepsziás roham ellenes) és bizonyos körülmények között antipszichotikus hatásuk van.
 • A kannabinoidok a tudatunkat is befolyásolják az idegrendszeren keresztül. Attól függően, hogy milyen fajtát vagy a készítményt használunk, okozhatnak éberséget vagy nyugtató hatásúak lehetnek. Lassítják a reakcióidőt és okozhatnak egyéb változásokat az érzékelésben. Sok beteg számol be pozitív hangulatról, relaxációról, nevetésről, szociális kényelemről, idő torzulásról, valamint hétköznapi élmények (például evés, szex, zenehallgatás) fokozódásáról kannabisz használat után. Okozhat disszociatív hatást (tudatosság elválik a fizikai testtől és az emberi környezettől), és fordítva, integráló hatást (nagyobb ön- és környezettudatosságot).
 • Emésztőrendszer :
  Széleskörű hatásai vannak az emésztő rendszerben, beleértve az étvágy növelését, a hányingert és a hányás csökkentését, a savelválasztás gátlását, a simaizom ellazítását, a fájdalom, a gyulladás, és a motilitás csökkentését, ezáltal enyhítve a görcsöket és a hasmenést. A kannabinoidok aktívak a májban és befolyásolják a gyulladást és a hegesedést. Csökkenti a nyáltermelés, ami szájszárazsághoz vezet és növeli az ízek érzékelését.
 • Anyagcsere :
  Befolyásolják a hormonokat, amik irányítják az étvágyat és a zsíranyagcserét. Annak ellenére, hogy növeli az étvágyat, több vizsgálat is kimutatta, hogy a kannabisz fogyasztók kevésbé hajlamosak az elhízásra és a cukorbetegre, mint a nem kannabisz használó társaik. A krónikus betegségek miatt alultáplált betegek is használják a kannabiszt súlygyarapításra – mint más testi rendszerekben, képesek kétirányúan helyreállítani az egyensúlyt, potenciálisan segíteni mind a túlsúlyos, mind az alultáplált személyeket.
 • Szív-és érrendszer :
  Kétirányú hatást gyakorol a szív- és érrendszerre – növelheti vagy csökkentheti a pulzusszámot és a vérnyomást. A tipikus kannabisz dózis kissé csökkenti a vérnyomást és növeli a pulzust. Kitágítják a vérereket, javítják a vér áramlását és állatkísérletek arra utalnak, hogy egyes kannabinoidok megakadályozzák vagy csökkentik az érelmeszesedést (az artériák megkeményedését). Ultra alacsony THC dózisokról kimutatták, hogy korlátozzák a szívroham okozta kárt, miközben óvják a szívműködést és elősegítik a gyorsabb gyógyulást. Általában a terápiás dózisú kannabisznak szívvédő hatása van, míg a túlzottan nagy dózisú és a szintetikus kannabinoidok veszélyesek lehetnek a szívre, különösen korábban fennálló szívbetegséggel rendelkező betegeknél.
 • Szem és fül:
  Csökkenti a szemnyomást, ami egy fontos hatás a glaukómások számára, valamint ez az oka a “vörös szem” mellékhatásnak. A kannabinoidok képesek megvédeni a látóidegeket glaukóma és egyéb szembetegségek esetében. Azt is kimutatták, hogy képes fokozottan javítani az éjszakai látást. Bár vannak beszámolók arról, hogy enyhíti a tinnitust (fülzúgás), van némi bizonyíték patkányokban arra, hogy a kannabinoidok hozzájárulhatnak a fülzúgás kialakulásához, különösen már meglévő halláskárosodás esetén. A kannabinoidoknak szerepe van az olyan belső fül rendellenességek kialakulásában és kezelésében, amik szédülést okoznak.
 • Szaporító rendszer :
  A legtöbb férfi és női reproduktív szövet, mint például méh és a herék, állítanak elő és bontanak le endokannabinoidokat, hogy irányítsák a hormonokat, a termékenységet, a beültetést és az embrió fejlődését, valamint a gyulladást. A növényi kannabinoidok ugyanezzel a sejmechanizmussal lépnek kölcsönhatásba és képesek arra, hogy fokozzák vagy gátolják ezeknek a rendszereknek az optimális működését.
 • A kannabisz használatát terhes nőkben nehéz tanulmányozni, mivel az ellenőrzött kísérletek etikátlanok és a megfigyeléses vizsgálatok tele vannak kihívásokkal a kannabisz használat jelentése és megerősítése, a más drogokkal való egyidejű használat, és a használt dózisról való tájékoztatás hiánya miatt. Bár kevés tanulmány volt konklúzív, a legkövetkezetesebb káros hatások, amik a terhesség alatti tiltott kannabisz (és/vagy más drogok) használathoz köthetők, az alacsony születési súly, a koraszülés, és a kognitív deficitek az utódokban, amik gyakran megoldódnak a gyerek feljődésével. Más tanulmányok, amik olyan jamaikai nőket vizsgáltak, akik hagyományosan használnak kannabiszt tonik formájában a terhesség alatt és hogy segítse a szülést, az találták, hogy az utódaik nagyobb rugalmassággal rendelkeznek a stresszre, jobb alvás-ébrenlét ciklusaik vannak, és jobb szocializációval rendelkeznek az élet korai szakaszában, de nem találtak különbséget 5 éves korban.
 • A kannabisz terhesség alatti használatának biztonsági profilja, a kevés rendelkezésre álló adatból, hasonló a többi C kategóriás (feltehetően káros hatású a magzatra, ami visszafordítható) gyógyszeréhez. A C kategóriás gyógyszereket csak akkor használják a terhesség alatt, ha biztonságosabb gyógyszerek nem állnak rendelkezésre, vagy a nem hatékonyak, valamint az anya és a baba egészségügyi haszna meghaladják az esetleges károkat. Az anyai stressz és a alultápláltság jól ismert, hogy növelik a terhesség kedvezőtlen kimenetelének valószínűségét, és bizonyos helyzetekben egy egészségügyi szolgáltató dönthet úgy, hogy a kannabisz használat potenciális előnyei a terhesség alatti fájdalom, PTSD, görcsök, vagy hányás kezelésében meghaladják a kockázatokat. Minden esetben nem-elszívható beviteli módszereket kell használni, hogy a magzatot ne tegyük ki rákkeltő és egyéb égéstermékeknek.
 • A kannabiszban lévő kannabinoidok, terpenoidok és flavonoidok mind befolyásolhatják a hormonszintet, különösen akut használat esetén. Azonban a hosszú távú kannabiszhasználóknak normális a hormonszintjük, ha összehasonlítjuk őket a nem használókkal. A THC-ról kimutatták, hogy káros hatással van a spermaszámra és a spermiumok mozgékonyságára, de a rendszeres férfi felhasználók minden bizonnyal képesek a megtermékenyítésre. Bár egy kis tanulmány szerint a kannabisz szabálytalan menstruációs ciklust okoz a nőkben, sok beteg arról számolt be, hogy a kannabisz egyensúlyt hoz a ciklusukba, és enyhít sok premenstruációs és menstruációs tünetet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők akiknek súlyosabb menstruációs tüneteik vannak, alacsonyabb az endokannabinoid (belső kannabinoid) szintjük, amely esetben növényi forrásból származó külső kannabinoidok bevitele segíthet, ennek a potenciális “hiánynak” a kezelésében.
 • A kannabisz hatással lehet a szexuális működésre, gyakran segít a stressz feloldásában, fokozza a merevedést, és növeli a szexuális aktivitás élvezetét. Csökkentheti a hüvelyi váladékot, mint a nyáltermelést, így a kannabisz fogyasztók számára előnyös lehet a síkosítók használata. Gyakorlati szempontból a kannabisz fokozzhatja az ember szexuális életét, ha helyesen használják, de meg is zavarhatja. Az adagolás fontos – egy kis adag serkentő lehet, míg a nagy dózis túl nyugtató vagy bódító lehet, a jó szex elősegítésében. Állati és humán vizsgálatok rámutatnak a nemek között különbségekre, a nőket következetesebben stimulálják a kannabinoidok, a hímeket néha stimulálják, néha pedig gátolják.
 • Lágy szövetek és ízületek
  Módosítják a csontátépülést, elősegítik a csontnövekedést és gátolják a csontreszorpciót (felszívódást), néhányukat pedig jelenleg csontritkulás megelőzésében és kezelésésében tanulmányozzák. A testünk megnöveli a kannabinoid receptorok számát a sérült vagy gyulladt szövetekben, jelezve a kannabinoidok szerepét a gyógyulásban. Megakadályozzák a porcmeghibásodást az ízületekben, megvédik a kötőszövetet az oxigénhiány okozta sérüléstől, és felgyorsítják a helyreállítási folyamatot a sérült vázizomzatban. Kiterjedt kutatások kimutatták, hogy kiválóan csökkentik az izomgörcsöket és az ahhoz kapcsolódó tüneteket, még refrakter szklerózis multiplex vagy a gerincvelő sérülés esetében is. A betegek gyakran számolnak be nagyobb rugalmasságról és gyorsabb edzés utáni felépülésről kannabisz használatával.
 • Légzőrendszer
  Kiszáríthatja a felső légúti váladékot, hasonlóan a nyál és a hüvelyi váladék esetében, ami előnyös lehet az orrfolyás vagy olyan súlyos betegek esetében, akiknél fennáll a váladék okozta fulladás. Tágítja, vagy felnyitja a légutakat a tüdőben, javítva az oxigénfelvételt. Használható köptetőként, segítve a váladék tisztulását. Kutatások és a betegek is arról számoltak be a vaporizált (párologtatott) kannabisz segít az asztmával és a COPD-vel.
 • A kannabiszfüst egyértelműen irritálja a légutakat. A hő károsíthatja az apró szőrszálakat a légzőszervi szöveteken, amelyek feladata, hogy eltávolítsák a váladékot és a csapdába esett részecskéket, valamint a füst egyes komponensei irritációt és gyulladást okozhatnak. Bár még a hosszú távú, súlyos kannabisz szívóknál sincs megnövekedett tüdőrák kockázat, ők általában több olyan légzőszervi tünettel rendelkeznek, mint a köhögés, a váladék és a zihálás. A dohány és a kannabisz együttes szívása szinergikusan növeli a légúti tünetek és a COPD kialakulásának kockázatát. Azok a betegek akik légúti tünetekkel rendelkeznek, kerüljék a kannabisz szívását és folyamodjanak alternatív bevilteli módszerekhez.
 • Immunrendszer :
  Az immunrendszert részben a test saját kannabinoidjaink (endokannabinoidok) irányítják és a kannabisz használata komplex módon befolyásolja az immunrendszer működését, míg van hogy bizonyos szempontból elnyomja az immunrendszert, máskor serkenti. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek és kimutatták előnyös hatásuk van olyan a gyulladásos állapotok esetében, mint például a Crohn-betegség és a szklerózis multiplex. A kannabinoidok, a terpének és egyéb növényi anyagok a kannabiszban antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek, többek között erős aktivitást mutatnak az olyan antibiotikum rezisztens fertőzések ellen, mint az MRSA (Staphylococcus aureus – húsevő baktérium).
 • Rák
  A normális, egészséges sejtektől eltérően veszik célba és befolyásolják a rákos sejteket. A különféle típusú rákos sejtek esetében igazolt, hogy megakadályozzák a tumor növekedését, sejthalált okoznak, gátolja a vérerek képződését, ami táplálja a tumort, és megakadályozza a rákos sejtek metasztázisát a test egyik részéből a másikba. Bár még mindig az elején járunk abban, hogy megértsük hogyan lehet a kannabiszt legjobban a különböző ráktípusok ellen használni, alapos bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a kannabisz segíthet a rákos megbetegedések és a rákkezelések mellékhatásaival járó tünetek kezelésében és fokozza a hagyományos kezelések rákellenes hatását.

 

Bővebb információért ajánljuk felkeresni a MOKE -ot.