kender mint élelmiszer

A kender mint táplálék szinte már az emberi civilizáció megjelenése óta jelen van társadalmainkban. Őseink fogyasztották, nemesítették és teljeskörűen felhasználták a természet eme csodás megnyilvánulását a növényvilágban. Jelen korunkban a kender méltán viselheti a SuperFood megjelölést. A kendert ma már nem csak SuperFood gyártására használják fel. Számos egyéb élelmiszerrel társítják, mivel a természetes előnyeiből és jótékony hatásaiból egy édességben való előfordulásakor sem fog veszíteni.

Mi is az a SuperFood?

A 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre. Egy másik szótárban a kifejezésre a  “egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és/vagy fitonutriensekkel”  leírást találjuk.

Miért superfood a kender? Ezt röviden lehetetlen lenne leírni. Így kategorizálva mutatjuk be a növény főbb étkezési és étrend kiegészítő termékek közti betöltött szerepét.

Kendermag

A kender és a kendermag felhasználása szinte egyidős az emberiséggel, egészségvédő tulajdonságai évezredek óta ismertek. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az ideális arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat. Ezeket a szervezet nem képes előállítani, azonban rendkívül fontosak, hiszen befolyásolják az immunrendszer működését és a koleszterinszintet.

Fogyasztható pirítva hántolatlanul és hántolva is (salátákban, kenyérre kenhető kencék alapjaként).

Rendkívül gazdag rostokban, megtalálható benne foszfor, kalcium, kálium, magnézium, réz, vas, valamint B-, C-, D– és Evitaminok. Külön említést érdemelnek a kendermag fehérjéi, melyek rendkívül nagy százalékban szívódnak fel és hasznosulnak, jelentős mértékben fokozzák az izomnövekedést. Mindeközben számos ásványi anyag is megtalálható benne, mint például a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium, a kálium, a cink, a mangán és a réz. A kendermag hatóanyagainak köszönhetően számos gyógyhatással rendelkezik. Ezek közül is kiemelkedik immunerősítő, nyugtató, illetve migrén-, köhögés-, gyulladás és hurutellenes hatása. Antioxidánsai hozzájárulhatnak a daganatok megelőzéséhez, ezen kívül a kendermag támogatja az agy- és a bélműködést, csökkenti a vérnyomást és a gyomorsav termelődését, energizál, elősegíti a felesleges zsír eltávolítását.

 

Kendermag olaj

A préselést módfelett kíméletesen kell végezni. A felszabadult hő nem melegítheti 40 °C fölé az olajat, mert akkor a fehérjék és a zsírok elbomlanak, és ennek következtében a tápérték szempontjából kevésbé értékes anyagok keletkeznek. A hidegen történő préselés hátránya az alacsonyabb hozam, azaz a magasabb ár, amit azonban sokban ellensúlyoz a kiváló minőség. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis a feldolgozás során épségben maradnak az olaj legfontosabb összetevői, a telítetlen zsírsavak.

Egészségvédő hatások

Megőrizhető például az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükséges linolsav, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsav. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav – az emberi szervezet nem képes előállításukra, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk (pl. a lenmagolajban, a napraforgóból vagy a jojobából készült olajban), ám a kendermagolaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza.

A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek ilyesfajta “koktélja” az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat.

 

 • Fontos szerepet tölt be az egészségestáplálkozásban, hiszen a magban lévő olaj fogyasztható formában tartalmazza az esszenciális γ-linolénsavat.
 • Ez a többszörösen telítetlen zsírsav a növényi világon belül csak négy más fajban található meg, és bizonyított jótékony szerepe van a szívműködés, a hormonális rendellenességek és a bőrbetegségek gyógyításában .  A kendermagolajat nem csak a többszörösen telítetlen zsírsavak, és ezen belül az esszenciális zsírsavak gazdag forrásának tekintik, hanem kiemelik az ideális linol- és linolénsav arányát (3:1) is. 

Kender protein


A kendermagban mind a 22 féle aminosavat megtaláljuk, emellett antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és Omega-3-6 zsírsavakban gazdag. A kendermag olaj préselésből visszamaradt olajpogácsa őrléssel és szitálással kerül felhasználásra, így készül belőle a különlegesen tápláló protein.

 

 • növeli a szellemi teljesítőképességet
 • erősíti az immunrendszert
 • csökkenti a vérnyomást
 • serkenti az agyműködést
 • támogatja a fogyókúrát
 • ideális Omega 3-6 forrás
 • magas fehérje és rost tartalom, így hozzájárul a bélrendszer normál működéséhez
 • a természetes fehérjepor nélkülözhetetlen az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához, így fontos tápanyag a sportolók és aktív emberek számára
 • ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz
 • tökéletes választás a vegetáriánusoknak, laktóz vagy glükóz érzékenyeknek és a cukorbetegek is fogyaszthatják

Ajánlott kenderrel étel receptek: