kender története és jelene

Rövid kender történelem

A kender az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye. Az ember már az újkőkorszakban ismerte. Ipari alapanyagként, gyógyhatású szerként, vagy élvezeti cikként ismerik és használják. A fonalkészítés az egyik legrégebben űzött, máig fennmaradt foglalkozás. A Kínaiak ruhákat, cipőket, köteleket készítettek a kender rostjaiból, valamint egyfajta papírt. A Japánok és a mongolok már a pamut megismerése előtt felhasználták. A talán legkorábbi leletet Törökországban találták: egy ásatás során kenderfonatra bukkantak, melynek eredetét Kr.e. 8000 tájára datálták. Kínában már ötezer évvel ezelőtt termesztették, a kender alapozta meg a kínai textilipart. Indiában a cannabis-t már négy évezrede használták élvezeti és gyógyászati célokra. Kr.e. 1500: A cannabis-t fogyasztó Szkíták, Európa és Ázsia szerte terjesztik el a növényt és annak termesztését és annak többrétű használatát.

Kelet- és Délkelet-Európában eme rostnövényt alighanem a Szkíták honosították meg. A legrégebbi írásos feljegyzést (i. e. kb. 440.) a kender felhasználásáról, a növény és a belőle készült nyers vászon, kanavász (görögösített) szkíta nevéről – kannabisz, cannabis (κάνναβις) – Hérodotosznak köszönhetjük. Ismertetvén a királyi szkíták országát, szokásait, jeles szerzőnk a következőket mondja:

„Országukban kender terem, mely leghasonlóbb a lenhez, kivéve a vastagságot és nagyságot. Ebben sokkal felülmúlja a kender. Ez mind önmagától mid vetés után terem. S a Thrákok ruhákat készítenek belőle, melyek leghasonlóbbak a lenből készültekhez. S aki nem nagyon jártas benne, nem képes megkülönböztetni, vajon lenből vagy kenderből van-e. Aki pedig még nem látott kendert, lenből készültnek fogja tartani a ruhát.”

Az ókori Keleten is éltek kenderszármazékokkal, és régészeti leletek utalnak arra, hogy Európában a Germánok a Kr.e. 5. században már ismerték a kendert.

 

Ókori kender ábrázolás

 

 • 1452 Gutenberg első nyomtatott Bibliája kender papírra történt.
 • 1492 Colombus hajói elérik az Új Világ partjait. (kenderből készült vitorlákkal és kötélzettel)
 • 1787. szeptember 17-én USA alkotmányát kender papírra írják
 • 1941: Henry Ford kender alapú és hajtású gépjármű

 

Magyar kender történelem

 • Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert.
 • Bár a két világháború hozott némi fellendülést, de 1945 után a növény szinte „feledésbe merült” Nyugat-Európában, sőt egyes országokban, meghatározott időszakokban tiltották is termesztését.
 • A magyar kenderipar 1950-es és az 1960-as években élte a fénykorát.
 • 1962-ben 23 000 hektárral a cukorrépa és a napraforgó után a harmadik legnagyobb területen termesztett ipari növény volt.
 • A rostot 9 kendergyár állította elő és azt 4 fonoda és 3 szövőüzem dolgozta fel (Bócsa,1962).
 • A ruhaiparból az ’50-es évektől kezdve az olcsóbb mesterséges anyagok szorították ki a kenderrostot, minek hatására a vetésterülete csökkenni kezdtek.
 • A rendszerváltás idejére a hazai kender vetésterülete 1000 ha alá csökkent, de a hektáros termések elértek 8-9 tonnát.
 • 2007-ben a rostkender termesztés teljesen megszűnt Magyarországon.